Det tredje alternativet - den som inte fanns

Jag har stått här förut.

Ett vägskäl.

Två skyltar.

Ett val.

Två möjligheter.

 

Jag sätter mig i gräset och tittar på skyltarna; FRIHET & SÄKERHET.

Vägskälet berättar åt mig att det är antingen eller. Vägskälet påstår att det är mitt val. Jag tittar på vägskälet med allvarliga ögon.

 

– Men det är du som gett mig alternativen.

- Jaa, men flicka lilla, det är du som väljer, säger Vägskälet.

 

Med slutna ögon försöker jag fundera ut vilken väg jag skall välja. Jag skapar listor med plus och minus i mitt huvud. Mitt hjärta ropar sin åsikt. Magkänslan påminner mig att den också vill säga sitt. Världen omkring mig försöker också göra sig hörd.

 

Det är inte första gången jag står vid detta vägskäl. Jag har gjort detta val förut. Jag har varit rädd för att det ena alternativet skulle begränsa mig. När jag väljer friheten är jag som en fågel utan bur. Flyger högt. Flyger dit jag vill. När jag vill. Med vem jag vill. Jag har för mig att säkerheten är en fågel inlåst i en bur. En bur där någon annan dikterar när det är okej att flyga, vart man får flyga och med vem. Men jag har alltid fascinerats över burens vackerhet och framförallt över tryggheten.

 

Plötsligt inser jag – varför skall Vägskälet bestämma vilka mina valmöjligheter är. Tänk om det fanns ett tredje alternativ. Ett alternativ där det fanns både säkerhet och frihet. Tänk om frihet och säkerhet inte var varandras motsatser. Tänk om det var beroende av varandra. För att ha det ena skall man ha det andra.

Vägskälet avbryter min tanke.

 

– Det är dags att välja nu flicka lilla.

 

Jag ger Vägskälet mitt vackraste leende och meddelar att jag tar det tredje alternativet. Den, där jag går hand i hand med både frihet och säkerhet.

 

- Flicka lilla, den vägen finns inte. Det finns bara två vägar. Allt annat är ihopvuxet

 

- Det är helt okej. Jag är inte rädd för vad det höga gräset gömmer. Jag har tillit. Det gör inget om jag skrapar knäna pga friheten. Säkerheten kommer att hjälpa mig upp igen. Det gör inget om säkerheten blir långtråkig, då kommer friheten ta ut mig på äventyr.

 

Efter att ha sagt det valde jag den tredje vägen. Det tredje alternativet. Den som ingen berättade om. Men den som alltid finns där, ifall man inte är rädd för att skrapa knäna ibland. Från den dagen visste jag att det inte handlar om antingen eller. Det handlar om både och. Jag kan ha buren och fortfarande flyga fritt. En säkerhet i friheten. En frihet i säkerheten. 

 

Så min vän, står du i ett vägskäl med antingen eller? Det behöver inte vara så. Det finns ett tredje alternativ där du kan få båda vägarna. Vad det än handlar om. Ett vägskäl där eller blir och. Varför låta någon annan bestämma vilka dina valmöjligheter är? Seså, blunda. Titta på skyltarna. Den tredje. Vad står det på den? Ser du inte? Jag finns här om du vill ha hjälp. Men jag vet att du kan lista ut det själv också. Det tredje alternativet är ditt alternativ – skapad av dig och beslutad av dig. Och framförallt ditt att leva.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln