Om jag är trött på att vara modig, vad har jag för alternativ?

För en tid sedan blev jag trött på att vara modig. Att vara modig hade blivit något av en prestation. Jag ville hitta ett alternativ. Något som gjorde att jag fortsättningsvis kunde utmana mig själv och våga. Men jag ville hitta något bättre än mod. 


Det pratas om mod och om att vara modig. Motsatsen till att vara modig sägs vara att vara rädd. Jag tror att motsatsen också kunde kallas begränsningar. Eller ursäkter. Men vad mod innebär, är olika för en och var, men vi vet känslan. Känslan av att behöva mod för att göra något. Mod för att övervinna en rädsla. Mod för att våga. Mod för att komma över ett hinder. När modet inte finns ger man upp.


"Jag var inte tillräckligt stark" 

"Jag var inte tillräckligt modig" 

"Jag var inte tillräckligt orädd"


Men min fina vän, det finns något bortom om mod. Något som gör att varken du eller jag behöver vara modiga. Något som gör att vi inte behöver vara rädda. 

Det något kallas tillit.


Tillit. Ett magiskt ord som kan förändra en människa. En relation. En hel värld.

Tillit är ett av de orden som beskriver innebörden i begreppet socialt kapital. Enligt Världsbanken kan socialt kapital vara något som kan lösa fattigdomen i världen. Om tillit kan lösa fattigdomen i världen – borde den inte också då kunna lösa det som är svårt i ditt liv?


Så istället för att stå där med rädslan i ena handen och oron i den andra.

Släpp taget. Rädsla och oro kommer inte ta dig någon vart. Det är inte tänkt att du skall behöva umgås med dem. Greppa tag i tilliten. Eller ännu bättre - låt tillit bli luften du andas. Luften som tar dig upp över de berg du trodde du aldrig skulle bestiga. Låt känslan av tillit fylla hela dig. Låt även insikten om tillit bli din närmaste vän. 


Så att jaa, det finns ett alternativ till mod.

Nämligen, vackra vackra tillit.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln