Konsten att hålla käft

Och lyssna. Lyssna påriktigt.

 

Människomöten. Magiska människomöten. Att få möta en annan människa är ett privilegium. Det är ingen självklarhet. Varje människa är en vandrande historiebok. En bok med historier om livsförändrande relationer, älskvärda platser, unika upplevelser och fascinerande känslor. Genom historierna ges vi möjligheten att förstå människan framför oss. Förstår vi att ta vara på den möjligheten? Möjligheten att lära oss? Möjligheten att koppla? Möjligheten att möta ett annat hjärta? Möjligheten att känna med en annan människa?

 

Det är ingen konst att höra på en annan människa. Det gör vi varje dag. Det som är en verklig konst är att hålla käften och lyssna. Lyssna med hela ditt väsen och allt du är. Vi är så snabba på att komma med VÅRA upplevelser, VÅRA råd, VÅRA insikter och VÅRA tankar, att vi totalt missar människan framför oss. Vi människor behöver inte medmänniskor som hör vad vi säger – vi behöver medmänniskor som lyssnar. 

 

Det låter kanske enkelt och aningen fjantigt. Men ge det en chans och börja lyssna aktivt. Det är ett medvetet val du gör - att välja att lyssna. När jag började testa på det, uppenbarades en helt ny värld. Insikten om att jag verkade tillföra mera genom att lyssna var fascinerande, och jag erkänner; aningen jobbigt i början. För visst är det svårt att erkänna att man inte är så smart som man tror och inte heller sitter man på de smartaste lösningarna till varje situation - en befriande insikt det också!


Resultattet av att lyssna aktivit blev att jag kopplade med hjärtan på ett helt nytt sätt. Kopplingen mellan två människor blev så mycket starkare Och människan framför mig som inte fick mina fantastiska råd, insikter och tankar – joo, den kände sig sedd. Och hörd. Och älskad. Och uppmärksammad. Villkorslöst. Jag gav inte ett endaste råd, jag bara lyssnade och det räckte. Tror du inte mig, fråga din vän som kommer med sina bekymmer: vad vill du att jag skall göra för dig eller säga? Jag tror att du kommer att få svaret: det räcker med att du bara lyssnar och finns. 


Så utmaningen jag vill ge både dig och mig den kommande nya veckan är att börja lyssna mera . Lyssna med ditt hjärta. Det gäller och funkar för både gamla och nya människomöten.

 

ps. det finns en tid för råd, tankar och insikter också, men börjar du med att lyssna, kommer du att se när deras tid är.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln